OlutExpo Finland 2015


dsc_1478

Olut Expo 2015 oli tänäkin vuonna ehdoton tapahtuma mihin halusimme osallistua. Ajattelimme osallistua jo perjantaina, jotta ihmisiä olisi vähemmän.

VR suoritui erinomaisesti matkasta ja saavuimme jo Helsinkiin puolen päivän aikaan. Ensimmäisenä evästä ja Stone’s näytti oivalta paikalta testata burgereita.
Chipotle burgeri olikin erinomainen yhdessä keveän salaatin kera. Sopivan tulista kastiketta ja medium pihvi. Erinomaista sanoisin.

Kun eväät olis syöty, päätimme lähteä kävellen lähemmäs ja tuossa vieressähän sijaitsee Verkkokauppa.com. Helsingissä matkat ovat suhteellinen käsite ja me maalaiset kyllä jaksetaan se pari kilometriä kävellä. Verkkokaupassa ehdottomasti halusin nähdä näköalatasanteen hävittäjän ja tietokone- ja konsolimuseon. Olivat hauskaa katseltavaa ja muistoja tuli mieleen.

Kello läheni 14:00 ja päätimme marssia Kaapelille. Pari kuvaa Frederikistä ja Ludvikista pihalla KOFF kärryineen ja siitä sujuva siirtyminen ilman ruuhkaa kohti sisätiloja. Polettimyynti näytti näppärämmältä ja selkeämmältä kuin ennen ja parikymppiä piti heti vaihtaa capseiksi.

Itsellä oli pakonomainen tunne lähteä ensin Ruosniemen panimon tontille, olihan kyseisen firman paitakin päällä. Perälle päästyä kuitenkin Radbrew olisi ensimmäisenä nenän edessä ja päätin maistaa Radbrew Tea Pot IPA 5,5%.

Tea Pot antoi lupauksiaan hedelmäisyydellään ja humaluudellaan. Jälkimaussa huomasi mustaa teetä. Ehkäpä Earl Grey? Aina kun tälle osatolle saapuu alkaa tekee mieli marraskuussa saapuvaa Fallout 4:sta.

Seuraavaksi kuin vahingossa, eteen ilmestyi Kyrö Distilleryn laatikkopino. Nyt on saatava voittodrinkkiä. Drinkkihän tehdään seuraavasti: Lasi täyteen jäitä, 4cl Napueta, 12cl Fever Tree Indian tonic -juomaa, kotimaisia karpaloita ja rosmariininoksa. Itse laittaisin vielä lasin täyteen jäätä ennen täyttämistä.

Tämä on jotain uskomattoman hyvää ja raikasta. Rosmariini ja karpalot tuovat hieman havuisaa tuntua ja happamuutta satunnaisesti.  Kuulemma Napue ja Fever Tree Indian Tonic pitäisi löytyä hyvin varustelluista alkoista parin viikon sisällä. 26.11 Sanoo alkon sivut, mutta tilauspolitiikka on niin monimutkainen ja epämääräinen, joten en tiedä koska se tänne Hämeenlinnaan saapuu. Ainakin Tonicin saatavuus on ollut vain Helsingin markettien alueella hyvä.

HOK Elanto

Aikamme haahuiltua pääsimme HOK oluthuoneet osastolle, jossa oli ainakin hyvä meininki. Päätimme pienen pohdinnan jälkeen maistaa Kaislan Cascade Saison 6.3%. Tässähän tosiaan Panimo Hiisi on taustalla, joten hyvää saattaa olla tiedossa.

Hedelmäinen ja reilulla kädellä maustetta Cascaden päälle. Oikoin loistava ”loppukesän” olut. Tämä on ehkä Olut Expon paras jonka itse kerkesin maistamaan.

Fat Lizard Total BS 6,66% , kysyin saako itse määrittää onko pääte Black Saison vai Bullshit, mutta se kuulemma tulee selville kun maistaa. 🙂
Makea tumma karamellimainen Black Saison, jossa lopussa pitkä makean vivahde. Kyllä tästä voi tykätä. Tämä päivä näemmä muutenkin ollut Saisonia niin tämä on tummien puolella loistokasta.

Beers of the World yllätti meidät täysin. Kaikki oluet 2e oli se sitten hanassa tai pullossa. Tästä saimme oivan kerkustelun aikaiseksi ja totesimme, että nyt on tosiaan väärä aika tehdä tiliä. Täällä tarkoitus on kuitenkin tarjota uutuuksia ja paljon makuelämyksiä.
Kokeilin ensimmäiseksi Põhjala Saak 6.7% (Sato). Tuoksussa tulee heti ilmi, että ollaan tekemisissä kurpitsan kanssa. Tuhtia hedelmäistä kermaista rakennetta. Tämä oli myöskin mielipiteenjakaja ja ympäröivästä ryhmästä olin ainoa joka piti tätä oikein onnistuneena ja muut keskisuorituksena.

Ruosniemen panimon Betaversio Mustasavu Saison #100 6,3%
No nyt, tässä ei Saksalaisille hävitä! Savu on juuri riittävän tehokas, mutta ei tunkea läpi. Saison tuo hedelmäistä jälkimakua ja ei lopu vetisesti, kuin osa muista savuoluista. Tämä on savuoluiden suosikki!

Humalove Ruispuolukka Ale 5,5%. Itse olen ruisfriikki ja tämä jäi käteen Humaloven osastolta jonne sai keksiä oman olutnimen ja tyylin. Ruispuolukka oli hedelmäinen, jossa mukana puolukkaa ja ruista. Olisiko tämä vaaleaa ruista? Humalainen ja miellyttävä maku. Hieman vetisen oloinen, mutta toimiva.

Järjestelyt olivat muuten ihan mukavat, mutta ruoka oli tällä kertaa hieman pettymys. Olisin kaivannut Bryggeri Helsingin loistavia sapuskoita tai jonkun muun firman oikeaa ruokaa. Nyt tyydyttiin teollisuusuunien lämmittämiin valmisruokiin. Näillä nälkä lähti, mutta hieman pettynyt olo. Pienet panimot Suuret oluet tapahtumasta jäi hyvin mieleen kun pystyi parittamaan oluita ruuan kanssa, nyt ei niinkään. Terkut vaan Bryggeriin, ikävä oli.

RedBreast 21. No nyt löyty suosikki, miksi ei tätä aikaisemmin olla juotu. Hedelmäisen mausteinen ja runsas. Tämä on nyt kyllä yksi suosikkini ja tämähän loppui kertaheitolla ensimmäisenä päivänä.

Vielä Valamon luostarin tisleitä tuli mausteltua. Hyvin kiukkuista ja voimakasta paitsi sherryssä uitettu oli pehmeää ja erittäin miellyttävää.

Lyhyesti vielä muita tuotteita:

Radbrew Sandstone 6,6%
3,5/5 ja 4,5/5
Erittäin hedelmäinen, mukavan hualainen ja kesäinen juoma. Erinomaista.

Sori Havana Gose 4,6%
2/5
Suolainen, marjaisa, hitusen mallasta, hapan ja kuiva

Sori Dark Humor Club Coconut 8%
3,5/5
Kookosta, vanilijaa, paahtoisuutta, runsasta makeutta, lakritsia. Tämä on oikeasti hyvä jälkiruokaolut. Suunnittelimme tästä jo juustokakkua kuhan löytyy jotain pullo kotiin.

Fat Lizard Ankle Slapper Surf Ale 5,2%
2,5/5
Raikas greippinen ja hapokas, hedelmäinen, rapsakka ja hitusen puumainen

Brewdog Elvis Juice 6.7%
2,5/5
Raikas, erittäin sitruksinen, hapan, ei niin katkera mitä odottaa, mehumainen ja maltaaton. Maku jää pyörimään suuhun.

Raduga Nosferatu
2,5/5
Terävä, suklaamaltainen, ohut, hitusen vetinen, tuhkaa, paahdettua mallasta, jälkimaku pysyy terävänä ja tumman maltaisena.

Virmalised Grapefruit 6.5%
3/5
Raikas greippinen, keskitäyteläinen, mukavan rapea, sitrusta, mieto jälkimaku

Loppuyhteenvetona oli mukava nähdä tuttuja kasvoja. PintPlease porukkaa Jaskankaljat Jaakko ja monia muita. Järjestelyt, pesupisteet ja suurin osa oluen hinnasta oli mallikkaasti kohdallaan ja erityisesti yllätti Beers of the World 2e kaikki tarjonta. Põhjalan porukka oli myös erittäin hauska nähdä paikalla. Koko ajan Viron pojat nostaa suosiotaan ja itse jäin Alkon tilauksissakin nuolemaan näppejäni. Kyrö Distilleryn GT oli ehdottomasti parasta mitä on maistanut ja tämäkin jäi erittäin hyvin mieleen.  Tästähän James Bondkin tykkää. Myös Kyrön poppoon kanssa oli mukava jutustella niitä näitä.
Lisäksi RedBreast 21 tuli minulle yllätyksenä, koska luulin maistaneeni jo kaikkea hyvää, tämä lämmitti mieltä huomattavasti.
Kauttaaltaan oluttarjonta oli hyvää ja ainakin itsellä Saison painotteista. Ainoa miinus mitä löysin oli tosiaan ruoka. Ruuan ja oluen parittaminen myös taistingin ulkopuolella on minulle tärkeää ja täällä sitä ei ollut. Harmillista.
Hinnoista toivon esittelijöiltä sellaista, että tänne ollaan tultu esittelemään oluita, ei tekemään rahaa, joten pitäkää hinnat mallikkaasti siinä 2e pinnassa, jolloin kaikilla on hyvä mieli kokeilla jotain uutta.

Kumarrus kaikille pienpanimoille, te olette aivan mahtavia!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *